fbpx
Považský olej
  • Domov
  • Náš príbeh
  • Produkty
    • Oleje
    • Múčky a prášky
    • Darčekové balenia
    • Iné
    • VIP Produkty
  • Recepty
  • Blog
  • FAQ
  • Môj účet
  • Kontakt
0
  • Registrácia
  • Objednávky
  • Obľúbené
  • Zabudnuté heslo
  • Obnova hesla
  • Odhlásenie

Malý manuál o tukoch a olejoch ako potravinách.

rasto_kopko
jan 13, 2020 Blog 0 komentárov

Tuky sú všade okolo nás, aj preto si ich buď nevšímame alebo sa im bránime. Ani jedno z toho však nie je správne, preto by sme Vám dnes chceli priniesť malý manuál a predstaviť tuky ako celok.
V prvom rade si predstavme funkcie tukov našom tele:

  • výdatný zdroj energie, obsahujú až 2-2,2 násobok viac energie ako sacharidy
  • sú stavebnými látkami bunkových membrán
  • sú rozpúšťadlom pre niektoré vitamíny (A, D, E, K) a umožňujú ich využitie v organizme
  • plní i ochrannú funkciu vnútorných orgánov pred mechanickým poškodením

Svojou štruktúrou a pôsobením v tele vplývajú aj na zrážanlivosť krvi, priepustnosť kapilár, ale hrajú i úlohu pri alergických reakciách alebo zápaloch.
Podľa chemických väzieb a dĺžky reťazca uhlíka delíme tuky na:

  • Mono – Nenasýtené mastné kyseliny – ide prevažne o tuky rastlinného pôvodu  a sú zaradzované do „dobrých tukov“.
  • Poly – Nenasýtené mastné kyseliny – druhá skupina „dobrých tukov“, kde sa objavujú hlavne rastlinné tuky, oleje a niektoré špecifické živočíšne oleje, ako napr. rybí tuk. Patria sem aj esenciálne mastné kyseliny ako omega 3. Ich nevýhodou je veľmi nízka teplotná stálosť a rozpadajú sa už pri teplotách nad 50 stupňov.
  • Nasýtené mastné kyseliny – prvé zo skupiny „zlých tukov“, pretože zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi, ale o ich škodlivosti sa dá hovoriť až  pri nadmernej konzumácii. Ide hlavne o mastné kyseliny živočíšneho pôvodu, ale vyskytujú sa aj v palmovom, resp. kokosovom tuku. Sú teplotne veľmi stabilné.
  • Trans-mastné kyseliny -pozmenené mastné kyseliny , ktoré vznikajú transformáciou omega 3 a omega 6 mastných kyselín pri vysokých teplotách (prepálenie), alebo pri procesoch hydrogenácie (stabilizácii trvanlivosti). Tu platí, že čím viac trans-mastných kyselín človek prijíma stravou, tým väčší má nedostatok tukov typu omega-3. Hlavne preto, že aj keď ich bunkové membrány ľahko príjmu, plnohodnotne neplnia funkcie omega-6 a omega-3 mastných kyselín.

Podľa „zdroja“, kde sa vyskytujú, delíme tuky na rastlinné a živočíšne. Vo všeobecnosti rastlinné tuky (oleje) majú často tekutú formu, pretože obsahujú veľa nenasýtených mastných kyselín. Oproti tomu živočíšne tuky sú pevnejšej štruktúry a podielovo obsahujú viac nasýtených mastných kyselín. Ako výnimky z tohto všeobecného pravidla sa javia rybí tuk alebo kokosový tuk.
Podľa spôsobu získavania rastlinných olejov rozdeľujeme oleje na rafinované a za studena lisované, resp. panenské.

Rafinované oleje – sú oleje získavané lisovaním, pri využití vysokých teplôt a následne čistené za pomoci organických rozpúšťadiel. Pri vysokých teplotách sa však znehodnocujú niektoré zdraviu prospešné látky, a dokonca vzniká rada toxických látok. Oleje sa následne čistia tzv. rafináciou, procesom, kde pomocou rozpúšťadiel sa nežiadúce látky premenia na látky oddeliteľné od oleja a spolu so zbytkami rozpúšťadla sa odstránia. Následne olej prechádza procesom dezodorizácie, a tak je výsledný olej bez pôvodnej chuti a vône.
Za studena lisované (panenské) oleje – sa lisujú pri teplote do 45 stupňov (v niektorej literatúre od 35, resp. 50 stupňov), bez ďalšej nutnej úpravy alebo rafinácie. Obsahujú v oleji rozpustné vitamíny, prítomné v pôvodnej rastlinnej surovine (príkladom je vitamín E), cenné nenasýtené mastné kyseliny, prírodné aromatické látky a ďalšie živiny. Všetky tieto „zostatkové“ látky sú veľmi dôležité pre chuť oleja, avšak výrazne vplývajú na to, do akej teploty sa tie ktoré oleje môžu používať, pretože sa za vysokých teplôt ničia a môžu sa premeniť na škodlivé látky.

Označenie panenské je povolené len pri jednodruhových olejoch. Pomerne častou chybou je všeobecné rozdeľovanie panenských olejov na extrapanenské a panenské. Tejto téme sme venovali samostatný článok ktorý si môžete prečítať tu.
Pre panenské olivové oleje platí výhradne nasledovné rozdelenie:

  • Extra panenský olivový olej
  • Panenský olivový olej
  • Lampantový panenský olivový olej

Oleje za studena lisované z ostatných plodín majú označenie panenské oleje.
Ako môžete sami vidieť, rozdelenie tukov podľa zloženia, pôvodu a spôsobu spracovania robia z tukov veľmi rozsiahlu oblasť potravín s ešte rozsiahlejšími dopadmi na naše zdravie. Pamätajte na to, keď budete nabudúce v obchode vyberať niečo pre zdravie.

Ako skladovať oleje?Previous post
Chilli olej, a postup výroby ochutených olejovĎalší článok

Leave your comment Zrušiť odpoveď

Odoberajte novinky

Prihláste sa na odber noviniek našich nových produktov a akcií

Považský olej

Výroba a predaj za studena lisovaných olejov, múk, semien a produktov.

facebook

O NÁS

  • Domov
  • Náš príbeh
  • Produkty
  • Recepty
  • Blog
  • Kontakt

OBCHOD

  • Môj účet
  • Košík
  • Obchodné podmienky
  • Ochrana osobných údajov
  • Cookies

Kontaktujte nás

Považský olej, s.r.o

Telefón: +421 911 603 514

Adresa:J. Kráľa 1122/75 020 01 Púchov, Slovensko

E-mail: info@povazskyolej.sk

Copyright © 2019 Považský olej, s.r.o. - Výroba a predaj za studena lisovaných olejov. All rights reserved.
Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku na webe www.povazskyolej.sk. Svoj súhlas s využívaním cookies pre www.povazskyolej.sk a ďalších príjemcov udelíte kliknutím na tlačidlo "Súhlasím". Udelený súhlas môžete zmeniť alebo odvolať prostredníctvom tejto stránky.
Pre bližšie informácie o vašich právach navštívte Nastavenia CookiesSÚHLASÍM
Privacy & Cookies Policy

Zásady používania súborov Cookies

Na týchto webových stránkach používame súbory cookies a iné technológie, aby sme mohli zabezpečiť správne fungovanie a uľahčili Vám prehliadanie našich stránok. Okrem základných súborov cookies, používame aj funkčné a reklamné súbory cookies s cieľom personalizácie,  analytiky a marketingu. Voči spracúvaniu cookies na marketingové účely  máte právo kedykoľvek namietať. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán.

Prečo používame aj funkčné a marketingové cookies? 

Aby sme mohli personalizovať obsah a reklamy, a aby sme mohli analyzovať návštevy na stránke.
Vďaka tomu môžeme zvyšovať kvalitu našich služieb, a môžeme Vám poskytnúť produkty, ktoré by sa Vám mohli páčiť. 

Pre získanie viac informácií o súboroch cookies navštívte „Cookies“.

Používaním našich webových stránok vyjadrujete súhlas s použitím cookies v súlade s nastavením Vášho internetového prehliadača.

Používanie cookies vo Vašom webovom prehliadači je na Vašom rozhodnutí, a na nastavení  Vášho webového prehliadača. V závislosti od toho, akým spôsobom zmeníte nastavenia cookies vo Vašom prehliadači, sa tieto zmeny môžu uplatniť nielen na našich webových stránkach, ale aj pre všetky ostatné stránky, ktoré navštevujete cez Váš internetový prehliadač.

Čo sa môže stať, ak zablokujem cookies?

Zablokovanie cookies môže obmedziť funkcie, ktoré dokážu webové stránky poskytnúť (napríklad môžu viesť k pomalšej efektívnosti na stránke, k zhoršeniu presnosti a podobne), prípadne zastaviť niektoré funkcie na internete.

Nastavenia pre cookies si môžete kedykoľvek zmeniť.
Vaše aktuálne nastavenia rešpektujeme.

Samozrejme, tieto nastavenia si môžete kedykoľvek zmeniť buď vo Vašom internetovom prehliadači prípadne aj v „Nastavenia cookies“ ktoré sa nachádza nižšie na našej webovej stránke. 
Necessary
Vždy zapnuté
Potrebné súbory cookie umožňujú základné funkcie. Webové stránky nemôžu fungovať správne bez týchto súborov cookie a môžu byť deaktivované iba zmenou predvolieb prehliadača.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ