fbpx
Považský olej
  • Domov
  • Náš príbeh
  • Produkty
    • Oleje
    • Múčky a prášky
    • Darčekové balenia
    • Iné
    • VIP Produkty
  • Recepty
  • Blog
  • FAQ
  • Môj účet
  • Kontakt
0
  • Registrácia
  • Objednávky
  • Obľúbené
  • Zabudnuté heslo
  • Obnova hesla
  • Odhlásenie

Extrapanenský – vieme presne aký je to olej?

rasto_kopko
feb 14, 2020 Blog 0 komentárov

Často sa stretávame s otázkou: „A extrapanenský olej nemáte?“. Ak sa však neslušne protiotázkou spýtame: „A to je aký?!“ Nastane poväčšine ticho na zamyslenie. Následne je častá odpoveď: “No ako olivový“.


Image by Marina Pershina from Pixabay 

A tu je tak trochu problém, pretože práve olivový olej ma osobitné postavenie či už v obchodovaní, histórii alebo v legislatíve EÚ (a následne aj v SR).

Článkov s rozdelením olejov podľa druhov, použitia alebo podľa technológie nájdete veľa (aj my sme sa im venovali osobitne tu), ale máloktorý z nich sa venoval pravidlám označovania, ako ich stanovujú právne normy. Preto dnes sa pokúsime pozrieť na to, ako je to „podľa“ legislatívy.

Olivový olej

Ako sme už spomenuli, olivový olej má svoje špecifické postavenie, a preto aj špecifickú právnu úpravu o kvalitatívnych parametroch pre zatriedenie. Vo všeobecnosti sa za studena lisované oleje označujú ako panenské, a to platí aj pre olivové oleje.

Na základe Nariadenia Európskeho parlamentu a rady (EÚ) č. 1308/2013 je pojem panenských olivových olejov definovaný v časti VIII v bode 1 písm. nasledovne:

„Panenské olivové oleje“ sú oleje, ktoré sa získali z plodov olivovníka výlučne mechanickými alebo inými fyzikálnymi postupmi za podmienok bez následkov zmeny oleja, ktoré nepodliehali inej technologickej operácii okrem opláchnutia, dekantácie, odstredenia alebo filtrácie, s vylúčením olejov získaných s použitím rozpúšťadiel alebo s použitím pomocných látok vyznačujúcich sa chemickým alebo biochemickým pôsobením alebo procesov reesterifikácie a akýchkoľvek zmesí s olejmi iných druhov. Triedime ho na:

  • Extra panenský olivový olej – ktorého voľná kyslosť vyjadrená ako kyselina olejová je maximálne 0,8 g na 100 g
  • Panenský olivový olej – ktorého voľná kyslosť vyjadrená ako kyselina olejová je maximálne 2 g na 100 g
  • Lampantový panenský olivový olej – ktorého voľná kyslosť vyjadrená ako kyselina olejová je viac ako 2 g na 100 g

Ok, to by sme mali, ale koľkí tomu rozumejú? Skúsime to teda „preložiť“. To, či je olej panenský závisí od technológie a jeho kvality. Kvalita sa sleduje v parametroch kyslosti a peroxidového čísla. Pri kyslosti oleja nejde o to, či je chuťovo kyslý, ale o laboratórny stav procesu štiepenia tukov na glycerol a voľné mastné kyseliny. Vedeli ste, že parameter kyslosti má byť uvedený aj na obale olivových olejov?

Peroxidové číslo zasa hovorí o oxidácii oleja, čo veľmi zjednodušene môžeme označiť, ako dlho bol olej vystavený kyslíku ako rizikovému parametru (viac nájdete tu). Pre olivové oleje je maximálne peroxidové číslo 20 mmol O/kg.

Druh tuku alebo olejaČíslo kyslosti
(mg KOH/g)
Peroxidové číslo
(mmol O/kg)
Extra panenský olivový olej≤ 0,8 ≤ 20
Panenský olivový olej ≤ 2 ≤ 20
Lampantový panenský olivový olejviac ako 2 ≤ 20

Ostatné plodiny

Na Slovensku parametre pre jedlé rastlinné oleje a tuky upravuje vyhláška č. 424/2012 Z.z. Ako sme spomenuli vyššie, táto vyhláška sa podľa § 1 ods. 2 nevzťahuje na olivové oleje. Príloha vyhlášky upravuje označovanie nasledovne (skrátene):

Druh tuku alebo olejaČíslo kyslosti
(mg KOH/g)
Peroxidové číslo
(mmol O/kg)
Rafinované tuky a oleje≤ 0,6 ≤ 10
Panenské tuky a oleje ≤ 4 ≤ 15
Panenský palmový tuk ≤ 10 ≤ 15

Našli ste tam niekde extrapanenské tuky a oleje? Nie? Čo myslíte prečo?

Ako výrobca sa musíme riadiť zákonom, a to aj pri označovaní výrobkov, spomenutá vyhláška v § 4 ods. 2 povoľuje označovanie „panenský olej“, ak ide o jednodruhové tuky a oleje, ktoré sú získané mechanickými alebo fyzikálnymi technologickými postupmi zo semien, plodov alebo jadier plodov olejnatých rastlín bez špeciálnych rafinačných postupov.

A slovíčko extra? Je len niečo extra navyše, povedzme “marketing“, že dostávate niečo lepšie ako „len“ panenské oleje. Uznáte asi sami, že proti takémuto „marketingu“ sa nedá férovo bojovať, ak chcete dodržať zákon a svojich klientov nechcete zavádzať. Preto naše oleje nesú „len“ označenie spôsobom výroby za studena lisované, aj keď niektoré majú hodnoty kyslosti na úrovni pod 0,8 mg KOH/g.

Záverom ….

Určite netvrdíme, že panenské oleje na Slovensku s označením extrapanenské sú nekvalitné, ale vážiť si klienta a nezavádzať ho je tiež niečo extra. Rozhodnutie necháme na Vás, ale ak nabudúce uvidíte extrapanenský slnečnicový alebo dokonca repkovo-reďkvový, skúste sa zamyslieť, ako Vám to výrobca seriózne preukazuje a či to nie je len zahrávanie sa s vašim pocitom, že si kupujete niečo „EXTRA“.

Chilli olej, a postup výroby ochutených olejovPrevious post
Komerčná alebo BIO produkcia – v čom je rozdiel?Ďalší článok

Leave your comment Zrušiť odpoveď

Odoberajte novinky

Prihláste sa na odber noviniek našich nových produktov a akcií

Považský olej

Výroba a predaj za studena lisovaných olejov, múk, semien a produktov.

facebook

O NÁS

  • Domov
  • Náš príbeh
  • Produkty
  • Recepty
  • Blog
  • Kontakt

OBCHOD

  • Môj účet
  • Košík
  • Obchodné podmienky
  • Ochrana osobných údajov
  • Cookies

Kontaktujte nás

Považský olej, s.r.o

Telefón: +421 911 603 514

Adresa:J. Kráľa 1122/75 020 01 Púchov, Slovensko

E-mail: info@povazskyolej.sk

Copyright © 2019 Považský olej, s.r.o. - Výroba a predaj za studena lisovaných olejov. All rights reserved.
Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku na webe www.povazskyolej.sk. Svoj súhlas s využívaním cookies pre www.povazskyolej.sk a ďalších príjemcov udelíte kliknutím na tlačidlo "Súhlasím". Udelený súhlas môžete zmeniť alebo odvolať prostredníctvom tejto stránky.
Pre bližšie informácie o vašich právach navštívte Nastavenia CookiesSÚHLASÍM
Privacy & Cookies Policy

Zásady používania súborov Cookies

Na týchto webových stránkach používame súbory cookies a iné technológie, aby sme mohli zabezpečiť správne fungovanie a uľahčili Vám prehliadanie našich stránok. Okrem základných súborov cookies, používame aj funkčné a reklamné súbory cookies s cieľom personalizácie,  analytiky a marketingu. Voči spracúvaniu cookies na marketingové účely  máte právo kedykoľvek namietať. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán.

Prečo používame aj funkčné a marketingové cookies? 

Aby sme mohli personalizovať obsah a reklamy, a aby sme mohli analyzovať návštevy na stránke.
Vďaka tomu môžeme zvyšovať kvalitu našich služieb, a môžeme Vám poskytnúť produkty, ktoré by sa Vám mohli páčiť. 

Pre získanie viac informácií o súboroch cookies navštívte „Cookies“.

Používaním našich webových stránok vyjadrujete súhlas s použitím cookies v súlade s nastavením Vášho internetového prehliadača.

Používanie cookies vo Vašom webovom prehliadači je na Vašom rozhodnutí, a na nastavení  Vášho webového prehliadača. V závislosti od toho, akým spôsobom zmeníte nastavenia cookies vo Vašom prehliadači, sa tieto zmeny môžu uplatniť nielen na našich webových stránkach, ale aj pre všetky ostatné stránky, ktoré navštevujete cez Váš internetový prehliadač.

Čo sa môže stať, ak zablokujem cookies?

Zablokovanie cookies môže obmedziť funkcie, ktoré dokážu webové stránky poskytnúť (napríklad môžu viesť k pomalšej efektívnosti na stránke, k zhoršeniu presnosti a podobne), prípadne zastaviť niektoré funkcie na internete.

Nastavenia pre cookies si môžete kedykoľvek zmeniť.
Vaše aktuálne nastavenia rešpektujeme.

Samozrejme, tieto nastavenia si môžete kedykoľvek zmeniť buď vo Vašom internetovom prehliadači prípadne aj v „Nastavenia cookies“ ktoré sa nachádza nižšie na našej webovej stránke. 
Necessary
Vždy zapnuté
Potrebné súbory cookie umožňujú základné funkcie. Webové stránky nemôžu fungovať správne bez týchto súborov cookie a môžu byť deaktivované iba zmenou predvolieb prehliadača.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ