fbpx

Aké účinky má pestrecový olej

Čo je to pestrec mariánsky?

Ostropestrec mariánsky (Silybum marianum), nazývaný aj len ako pestrec, sa používa už zhruba 2000 rokov ako bylinný liek na rôzne choroby. Najznámejšou zložkou v pestreci je flavonoid nazývaný silymarín, ktorý chráni pečeň pred toxínmi, ktoré môžu vo vysokých dávkach spôsobiť poškodenie pečene. Silymarín má antioxidačné a protizápalové vlastnosti.

Olej zo semena

Pestrecový olej prispieva k dobrému tráveniu a správnej funkcii a regenerácii pečene. (podporuje funkcie pečene a žlčníka) Pomáha pri poruchách krvného obehu a nízkom tlaku, tonizuje cievy a má pozitívny vplyv na srdcový systém. Pozitívne vplýva pri migrénach, závratoch ako i pri poruchách tráviaceho systému. Pri dlhodobom užívaní môže zmierňovať reakcie typu nevoľnosť pri cestovaní, žihľavka a senná nádcha.

Pestrecový olej je zdrojom esenciálnej nenasýtenej mastnej kyseliny linolovej (omega 6) a napomáha k udržaniu normálnej hladiny cholesterolu v krvi. Prispieva k posilneniu celkovej imunity a odolnosti organizmu voči chorobám. Vďaka lisovaniu za studena si zachováva všetky dôležité minerálne látky a vitamíny (A, E, D).

13. účinkov pestrecového oleja:

  • prispieva k regenerácii pečene
  • podporuje trávenie a prirodzené chudnutie
  • naštartuje efektívne spaľovanie tukov
  • prispieva k posilneniu celkovej imunity
  • pomáha pri poruchách krvného obehu
  • pozitívne vplýva pri migrénach
  • pomáha pri vyčerpanosti a podporuje regeneráciu organizmu
  • pôsobí preventívne na srdcovocievne ochorenia
  • ustáľuje nízky tlak
  • podporuje správnu činnosť žlčníka
  • pomáha znižovať hladinu cukru v krvi
  • lieči zápalové ochorenia kože, pomáha pri akné
  • prírodný antioxidant

Odporúčané dávkovanie a použitie: 1 čajová lyžička 2× denne. 

Dá sa použiť na dochutenie ovocných a zeleninových šalátov, na zálievky a na dochutenie hotových jedál i raňajkových kaší. Je výborný na dochutenie hotových polievok na tanieri.

Aby sme minimalizovali odpad robíme múku

Výhodou použitia múky z ostropestreca mariánskeho ako druhotného výrobku pri výrobe za studena lisovaného oleja je jednoduchšia príprava čaju nakoľko je oveľa pohodlnejšia možnosť ako získavanie čerstvých rastlín alebo mletie vlastných semien. Má tiež výhody oproti jednoduchému užívaniu doplnku z pestreca mariánskeho.

Múka je vhodná na pečenie chlebových zmesí maximálne však nahradiť cca 5% obyčajnej múky, na zahustenie omáčok, zeleninových pokrmov a polievok . Hodí sa aj do proteínových nápojov, jogurtov, kefíru, kaše a nátierok.

Pokiaľ nemáte problém s angličtinou skúste tento recept ( my ostatní použijeme prekladač 🙂 )

Pestrecové tobolky – iné miesto vstrebávania

Tobolky obsahujú (na rozdiel od tabliet) iba jemne mleté, 100% prírodné semená pestreca – lat. Silybum marianum.Pri výrobe tabliet sú použité aj protihrudkujúce a viažúce látky, ktoré na rozdiel od toboliek zmenšujú obsah pestrecového prášku. Naše tobolky sú rastlinného pôvodu – (hydroxypropylmethycelulóza) – a sú vhodné pre vegetariánov a vegánov, pričom jedna kapsula obsahuje až 400 mg jemného prášku odtučnených plodov pestreca mariánskeho.

V našej ponuke môžete kúpiť pestrecový olej ale máme aj pestrecovú múku alebo ďalšiu formu v kapsuliach.

blank
Kvet pestreca mariánskeho

Dôležité upozornenie:

Pri užívaní môže dôjsť k miernemu zvýšeniu tlaku. Neodporúča sa užívať tehotným a dojčiacim ženám a ľuďom s veľmi vysokým tlakom. Nie je určené ani deťom do 3 rokov.

Nákupný košík
Návrat hore