História maku a makového oleja
Mak (Papaver somniferum) je známy ľudstvu už niekoľko tisíc rokov. Jeho hlavnou charakteristikou bolo pestovanie pre výrobu ópia. Aj v súčasnosti sa používa na výrobu liekov, ako je morfín a kodeín. V našich končinách poznáme makové semená ako potravinu od 19 stor. kde ho najčastejšie používame pri varení. Najväčším producentom potravinárskeho maku je Česká republika.
Makový olej oproti makovému semenu neobsahuje narkotické zložky. Má svetložltú farbu, príjemnú makovú chuť a aj jemnú makovú vôňu. Začiatkom 19 storočia si našiel miesto aj do kuchýň vo Francúzsku a Nemecku ako náhrada olivového oleja. Neskôr svoje uplatnenie našiel aj pri výrobe farieb alebo v kozmetike.
Čo obsahuje makový olej
Nutričná hodnota v makovom oleji je 3,699 kJ (884 kcal) v100g oleja. V závislosti od odrody sa môže zloženie tukov líšiť. Osobne preferujeme slovenské odrody (Major), zloženie uvádzame na základe rozboru nižšie:
- Tuky 94,51 g
- » z toho nasýtené mastné kyseliny 10,98 g
- » mono-nenasýtené mastné kyseliny 17,16 g
- » z toho kyselina olejová 15,40 g
- »poly-nenasýtené mastné kyseliny 71,86 g
- » z toho linolová 71,01 g a alfa-linolenová 0,85 g
- soľ < 500 mg/kg.
- Obsah soli je spôsobený výlučne prítomnosťou prirodzene sa vyskytujúceho sodíka.
Čo sa týka obsahu vitamínov v makovom oleji prevláda veľký mýtus o vysokom obsahu vápniku. Makový olej neobsahuje žiaden vápnik. Z vitamínov je makový olej dobrým zdrojom vitamínu E a K.
Vitamín E je potrebný pri tvorbe červených krviniek, svalovej hmoty a ako antioxidant spomaľuje proces starnutia buniek. Vitamín K je nevyhnutný pre funkciu niektorých proteínov pri zrážanlivosti krvi a ďalej je nevyhnutný v procese mineralizácie kostí ( ukladanie vápniku).
10. účinkov makového oleja
Makový olej je 100% za studena lisovaný olej zo semien maku modrého (máme aj verzia z bieleho maku) . Pozitívne vplýva pri zápalových ochoreniach pokožky, čriev alebo močových ciest a nespavosti. Má upokojujúci účinok na psychiku, pôsobí proti stresu. Upokojuje nervovú sústavu, uvoľňuje svalové kŕče, tlmí bolesti hlavy. Podporuje kvalitný spánok. Je zdrojom esenciálnej nenasýtenej mastnej kyseliny linolovej (omega 6), čím napomáha k udržaniu normálnej hladiny cholesterolu v krvi. Odporúča sa ako základ masážnych olejov, nakoľko napomáha hydratácii pokožky.
- zlepšuje kvalitu spánku
- zmierňuje bolesti hlavy
- uvoľňuje svalové kŕče
- má pozitívny vplyv pri prevencii osteoporózy
- zmierňuje zápalové ochorenia pokožky, čriev, močových ciest
- tvorí základ masážnych olejov
- podporuje trávenie
- udržuje zdravé vlasy a hydratuje pokožku
- pôsobí upokojujúco na psychiku a nervovú sústavu
- znižuje cholesterol
Odporúčané dávkovanie a použitie: 1 čajová lyžička 2× denne.
Dá sa použiť ako pri príprave šalátov, tak pri príprave voňavej bábovky alebo šúľancov, kde zintenzívni chuť makovej plnky. Je vynikajúci na dochutenie palaciniek, lievancov, buchiet, jogurtov, dezertov a raňajkových kaší.
Ako použiť makový olej?
Recept na použitie makového oleja s cviklou a kozím sýrom
Makový olej môžete kúpiť TU.
Ako použiť makovú múku?
zakupit tu
Recept na použitie makovej múky v makovom biskvite.