Na tejto stránke nájdete odpovede na vaše najčastejšie kladené otázky. Na začiatok kliknite na otázku, ktorá vás zaujíma. Následne sa vám zobrazia odpovede, na otázly ktoré sa nás najčastejšie pýtate.

V prípade, ak ste nenašli informáciu, ktorú hľadáte, prosím, obráťte sa na náš zákaznícky servis, ktorý je dostupný cez pracovné dni na emailovej adrese info@povazskyolej.sk alebo na telefónnom čísle +421 911 603 514

Rafinovaný a za studena aký je v nich rozdiel?

V skratke sú rafinované oleje získavané pri vysokých teplotách a následne čistené za pomoci organických rozpúšťadiel. Naproti tomu za studena lisované oleje sa lisujú pri teplote do 45 stupňov bez nutnej ďalšej chemickej úpravy alebo rafinácie. Jednotlivé zloženie olejov vplýva na to do akej teploty sa tie ktoré oleje môžu používať. Viac o rozdelení a použití olejov v článku

Prečo majú výraznejšie chute?

Je to spôsobené šetrným procesom získavania oleja zo semien, kedy sa použije len pomalé lisovanie pri teplote do stupňov aby sa nezničili viacero esenciálnych a zdraviu prospešných látok v danom oleji. Ide o iný proces ako pri rafinovaných olejoch.

Panenský a extrapanenský a lisovaný za studena je v tom rozdiel?

Označenie extrapanenský je podľa smerníc EÚ (nariadenie 1308/2013) nariadené len pre panenské olivové oleje. V SR značovanie jedlých rastlinných o olejov mimo olivových upravuje vyhláška 424/2012 Z.z. kde existuje rozdelenie na rafinovaný a panenský olej. Z uvedeného vyplýva že označenia panenský, extrapanenský a lisovaný za studena sú pre túto skupinu olejov identické aj keď mätúce. Prečo a ako je to možné?! Viac v článku tu.

Ako skladovať za studena lisované oleje?

Na tmavom, chladnom a suchom mieste. Je však chladnička to najlepšie? Skúste si prečítať článok tu

Načo ich použiť?

Pokiaľ je to len tento „problém“ skúste naše recepty, ale pokiaľ chcete vedieť o ich vplyvoch na organizmus tak tu sme pre Vás pripravili prehľad olejov. Viac v článku tu

Je nejaké obmedzenie pri dennom užívaní?

Áno. V závislosti od oleja jeho zloženia a hlavne o pestrosti stravy. Viac ale v článku…..

Ktorý je najlepší?

42. Je odpoveď na základnú otázku života, vesmíru a všetkého (podľa Douglasa Adamsa v jeho diele Stopárov sprievodca galaxiou) a môžeme to použiť aj na olej. Pár porovnaní a odporúčaní je v článku……

Prečo sa odporúča aby bol olej v chladničke keď rafinovaný mám normálne v kuchyni?

Za studena lisované oleje obsahujú v oleji rozpustné vitamíny, cenné nenasýtené mastné kyseliny, prírodné aromatické látky a ďalšie živiny. Teplo ale aj chlad sú jedným zo 4 rizikových faktorov skladovania za studena lisovaných olejov. Ako a prečo skladovať ZLS sa dočítate v nasledovnom článku

Normál vs BIO aký je rozdiel?

Žiaden a veľký. Podľa definície čo sú BIO potraviny je jasné, že sú zamerané hlavne na spôsob ako sa daná potravina alebo krmovina vyrobila a nie čo presne obsahuje (z nutričnej hodnoty môžu byť dokonca identické). ALE …. to čo väčšina strojov nevie zaznamenať sú zmeny v zlepšení zdravia konzumentov takýchto potravín. Ako presne to je sa dočítate v článku tu.