Mrkvový krém s makovým olejom

mrkvový krém
Slovenská jesenná klasika! Tentokrát si ju správime trochu inak - pomocou makového oleja. Makový olej má lahodnú chuť, mnoho zdravotných benefitov a preto ho odporúčame pri príprave jedál. V recepte používame kvalitný makový olej lisovaný za studena.

Mrkvový krém je výborná krémová polievka vhodná do jesenného počasia. Mrkva je zelenina, ktorá obsahuje mnoho látok a vitamínov prospešných pre ľudské telo. V našom recepte je vylepšená o makový olej. Ak máte radi rýchle krémové polievky tak neváhajte vyskúšať náš recept!

Suroviny (pre 4-6 osôb):

  • 8 ks mrkvy
  • 1 ks cibule
  • 1 väčší zemiak
  • 2 PL repkového oleja
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • soľ
  • 3 ks celého nového korenia
  • ½ ČL kurkumy
  • ½ ČL mletého zázvoru
  • 1 bobkový list
  • 3 PL makového oleja

Postup:

Cibuľu nakrájame nadrobno, mrkvu na menšie kolieska a zemiak na kocky. Na repkovom oleji opražíme cibuľu dosklovita, pridáme nakrájanú mrkvu, kurkumu, mletý zázvor a chvíľu dusíme. Zalejeme vývarom, pridáme zemiak, nové korenie, bobkový list a varíme do mäkka. Po uvarení vyberieme koreniny a rozmixujeme na krém.

Podávame pokvapkané makovým olejom.